Ringo, het ontwikkelingsproces

Toen ik de vorige blogpost schreef over Ringo dacht ik al precies te weten wat voor materialen ik zou gaan gebruiken. De tekeningen waren leuk, maar niet goed genoeg.

Na een aantal proefjes gemaakt te hebben dacht ik wel te weten wat ik wilde gebruiken, maar Ringo kwam nog niet uit de inkt. Daardoor bleef het project liggen.

IMG_8971

Op de afbeelding hierboven zie je de experimenten die ik heb gedaan met markers en fineliners. Het kwam er niet uit zoals ik het in mijn hoofd had. Dit was in februari. Omdat de materialen niet werkten zoals ik voor ogen had, ben ik pas in maart weer verder gaan experimenteren.

Terwijl ik kaarten aan het maken was voor mijn dochters kwam ik op een ander idee voor de illustraties voor Ringo.

Onbewust, onbedoeld, maar zo gewenst deed ik een uitvinding voor de manier van illustreren.

Opeens kwam ik weer in de flow en had ik weer motivatie. Ik kreeg heel veel zin om verder te gaan aan dit illustratie project. Omdat ik met aquarel en fineliner ging werken, wilde ik papier wat zowel glad was en minimaal 300gr/s en daardoor kwam ik op Arches Hot Pressed papier van 100% katoen uit.

Ik ben er mee gaan experimenteren en het werkt geweldig. Correcties zijn mogelijk en ik heb de goede werkvolgorde bepaald en die gaat als volgt:

1: Wassing in minimaal 2 kleuren, nat in nat

2: Heel licht met stift potlood de schets overbrengen op het papier. Zorgvuldig en niet te veel lijnen. Een beetje gummen kan dit papier aan. Dit worden de lijnen die ik ga overnemen met fineliner.

3: Verdere wassingen aanbrengen, zoveel mogelijk nat in nat. 

4: Doodling.

Ik merk dat ik toch terugval op realistisch tekenen. Dit is iets wat ik herken. Eerdere schetsen moet ik loslaten. De onzekerheid sluipt er dan weer in en pas drie weken later stap ik weer over de drempel.  Het voorjaar, het fluite kruid geven me nieuwe inspiratie en ik weet weer hoe ik verder moet. Gestaag probeer ik ieder moment dat ik heb verder te werken. Dat is het punt waar ik nu ben. 

Het is leuk als je laat weten wat je er van vindt.

Ik hoop binnenkort weer een update te geven!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *