Ringo, hoe is het begonnen?

Als kunstenaar heb ik cultuurlessen gegeven op basisscholen, ieder jaar bedacht ik nieuwe verhalen om daar activiteiten aan te koppelen. Een van de verhalen ging over een klein kikkertje die alleen opgroeit.  

De kinderen kwamen op die manier in contact met de natuur en de fantasie van het verhaal. Het verhaal ondersteunde ik met geschilderde illustraties. Zo is het verhaal van Ringo de kikker ontstaan. 

De schilderijen spraken veel mensen aan, jong en oud, zo ontstond het idee om er een mooi prentenboek van te maken. In mijn fantasie ontstond al snel het idee voor een vervolg verhaal.

Het eerste deel wil ik illustreren met de schilderijen. Maar een schilderij schilder je niet in de trein, het bleek me al snel dat het illustreren op die manier heel tijdrovend was. Voor het tweede deel wil ik daarom gebruik maken van tekeningen. Ik ben nu bezig met de schetsen en de indeling voor deel twee. Ook wil ik nog enkele schilderijen afmaken voor deel één en wanneer het af is hoop ik beide boeken te kunnen publiceren.

Vandaag wil ik jullie meenemen in de ontwikkeling van deel twee. Ik ben nu bezig met de schetsen en de indeling. Ik heb hiervoor contact gemaakt met een professionele illustrator en met een vormgever voor advies, zodat ik beter weet waar ik mee bezig ben. Deel één ontstond heel spontaan maar ook zonder enige kennis van het maken van boeken, deel  twee is goed gepland en ontstaat met meer voorbereiding, maar ook genoeg ruimte om te experimenteren en het creatieve proces te laten groeien.

Dit is één van de eerste schetsen voor het tweede verhaal, ik ga nog niet teveel verklappen, maar ik kan wel vertellen dat Ringo heel veel van muziek houdt. Hij gaat veel muzikale avonturen beleven.

Op advies van de vormgever heb ik de tekening al aangepast aan het formaat van het boek en ruimte opengelaten voor de tekst. Dit is een nieuwe manier van werken voor me. Op deze manier kan ik er voor zorgen dat iedere pagina verassend is, het boek spannend is om te lezen en bekijken.

In het begin vond ik het heel moeilijk om een start te maken met de tekeningen, omdat het beeld en idee wel in mijn hoofd zat, maar ik nog niets tastbaars had. Nu de eerste schetsen, voor bijna alle pagina’s gemaakt zijn, popel ik van ongeduld om de schetsen mooi uit te werken, te gaan experimenteren met papier, stiften en kleuren.

In een volgende blog over Ringo neem ik jullie mee in het experimenteer proces over de materialen die ik ga gebruiken voor de illustraties.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *